ILO konstaterar svensk diskriminering

JOBBEN2006-12-14
Det är tre gånger så svårt att få jobb i Sverige om man har utländsk bakgrund än om man har ett svenskklingande namn. Det visar en undersökning som ILO genomfört på regeringens uppdrag.

Människor med utländsk bakgrund diskrimineras på den svenska arbetsmarknaden. Det visar en undersökning som FN:s arbetslivsorgan ILO genomfört i Sverige under 2006. Undersökningen har genomförts så att man låtit två personer med likartade meriter och bakgrund söka samma jobb ­– men den ena har haft helt svensk bakgrund och den andre har varit av utländsk härkomst.

– Det finns en skillnad i hur jobbsökande behandlas, när det enda som skiljer är namnet så finns det markanta skillnader i hur arbetsgivare väljer ut vem som ska kallas till en intervju, konstaterar Karin Attström, som lett undersökningen.

Undersökningen visar att den som har utländsk bakgrund måste söka tre gånger så många jobb för att få en anställning som den som har svensk bakgrund:

– Det är klart svårare för en person från Mellanöstern som är född i Sverige och har gått igenom svensk skola än för den som har svensk bakgrund, konstaterar Karin Attström.

Arbetsmarknaden för ungdomar utan vidareutbildning är svår, både för majoritet och minoritet, konstaterar hon också. Totalt har mer än 1 000 ansökningar skickats in under försöket, som genomförts i Stockholm, Göteborg och Malmö. Metoden, som kallas ”situation testing”, har använts i flera andra länder tidigare och gett likartade resultat. I Sverige är diskrimineringen inte så öppen att den jobbsökande avvisas redan i telefon. Men när urvalet görs av vem som ska få komma till intervju är skillnaderna tydliga, enligt rapporten.

När man väl har kommit till intervju tycks chanserna vara mer lika för de två jämförelsegrupperna.

– Det här är uppenbarligen ett allvarligt problem. Det är en situation som skapar underlag för ett växande utanförskap för en viktig grupp svenskar, konstaterar Patrick Taran, migrationsspecialist från ILO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.