Individen ges mer inflytande över lönen

ST2003-11-25

Arbetets krav, individens skicklighet och löneläget i omvärlden ska avgöra lönenivån.

Facket ska arbeta för höga ingångslöner, och lönen ska kunna sättas i direkta samtal mellan chef och medarbetare.

Förbundsstyrelsens förslag till lönepolitik i ST gick igenom i huvudsak ograverat, efter en sparsam och kortfattad debatt.

Lönesättningssamtal, där chef och medarbetare avgör lönen utan fackets direkta inblandning, ska kunna användas där medlemmarna så vill. Förutsättningen är att parterna lokalt är överens om bland annat lönekriterier och bedömningssätt vad gäller den enskildes skicklighet och resultat.

De enskilda löneöverenskommelserna ska dock bekräftas i ett kollektivavtal.

Enbart faktorer som har med arbetet att göra ska värderas. Facket ska inte acceptera osakliga löneskillnader, ingen ska förlora i löneutveckling på grund av föräldraledigheter. ST ska också sträva efter att synliggöra – och motarbeta – värderingar som leder till att kvinnors arbete värderas lägre än mäns.

Att bevaka medlemmarnas ingångslöner blir allt viktigare, sägs i det lönepolitiska dokumentet. ST-Geologiska varnade för att äldre anställda känner sig åsidosatta när deras löner inte höjs i motsvarande mån men fick inte gehör för sin motion. Höga ingångslöner ses som en möjlighet att uppvärdera yrken som utvecklats till en högre svårighetsgrad. Det lönar sig på sikt även för de redan anställda, ansåg majoriteten.

I löneförhandlingarna ska facket ägna mer kraft åt det som styr lönesättningen – strukturer, principer, kriterier och former för lönesättningen – än den enskildes lön. Parterna ska gemensamt utveckla metoder för detta.

Målet är att alla medlemmar ska känna till och acceptera lönekriterierna och uppleva lönerna som rättvisa. Alla ska veta varför man har den lön man har och hur man kan påverka den.

Den enskilde medlemmen ska få ett ökat inflytande över den egna lönen, dels genom direkta lönesättningssamtal, dels via löne- eller utvecklingssamtal. De medlemmar som vill ska ha möjlighet att samtala med sin fackliga företrädare om sin lön och andra frågor.

Inte bara utbildning ska premieras lönemässigt, framhöll kongressledamoten Maud Lundqvist från ST-FK.

– Den tysta kunskapen och erfarenheten måste lyftas fram, ansåg hon.

Kongressen slog också fast att erfarenhetskompetens ska uppvärderas och valideras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA