Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

AVTAL2020-03-20

Parterna inom industrin är överens om att förlänga de nuvarande avtalen till 31 oktober 2020 på grund av coronaviruset, meddelar facken inom industrin i ett pressmeddelande. Det innebär att alla förhandlingar skjuts fram till hösten. STs förbundsordförande Britta Lejon säger till Publikt att beslutet påverkar STs förutsättningar, men kan i nuläget inte ge något närmare besked.

Avtalet inom industrin, som ligger till grund för det så kallade märket, går ut sista mars och förhandlingar om ett nytt har pågått för fullt. I takt med att coronaviruset skapat problem för arbetsmarknaden har dock parterna meddelat att man jobbar på alternativa lösningar för den fortsatta avtalsrörelsen.

Under fredagen kom beskedet att alla förhandlingar skjuts upp till 1 oktober, som en följd av coronavirusets inverkan på branschen. Parterna är överens om att nuvarande avtal förlängs till och med 31 oktober.

”Den mycket snabba och kraftfulla påfrestning och påverkan som Covid-19 fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivets i övrigt gör att parterna inte bedömer det möjligt att i nuvarande situation ingå sedvanliga avtal som skulle vinna acceptans hos medlemmarna”, skriver förbundsordförandena inom industrifacken i ett gemensamt uttalande.

På en presskonferens säger LOs ordförande Karl-Petter Thorwaldsson att krisen kommer att ha effekt på arbetsmarknaden i Sverige under en lång tid, och att parterna därför är överens om att det inte är möjligt att fullfölja avtalsrörelsen i dagsläget.

”Den svenska modellen blir ett effektivt redskap för att hantera den här krisen så snabbt det går, sade han på presskonferensen.

Karl-Petter Thorwaldsson fick medhåll av Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv:

”Det här är inte en kris som är skapad av företagen och de kommer inte att kunna komma ur den på egen hand”, sade han på den gemensamma presskonferensen.

För STs förbundsordförande Britta Lejon kom beskedet om de uppskjutna förhandlingar inte som någon överraskning.

– Jag tycker att det var klokt och inte heller helt oväntat. Det är ingen som kan fokusera på en avtalsrörelse när branscher och företag dör, intäkter försvinner och våra statliga medlemmar är extremt hårt belastade, säger hon till Publikt.

Exakt vilka konsekvenser beslutet kommer få för STs förhandlingar kan hon inte svara på i nuläget.

– Det kommer vi behöva diskutera i förbundsstyrelsen och med våra avtalsdelegationer. Men det är klart att det här påverkar våra förutsättningar och tidtabeller. Det blir svårt för oss att hålla samma tider som förut, men var vi landar kan jag inte säga just nu.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA