"Inför karens för höga tjänstemän"

DEBATT2012-01-19

Politiker och tjänstemän på höga positioner borde ha en karenstid när de går över till näringslivet. Det anser Eva Lindström och Niklas Bruun i en ESO-rapport.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, har tagit fram en rapport om reglerna som gäller när högre tjänstemän och framträdande politiker går från den offentliga sektorn till det privata näringslivet. Sverige saknar helt sådana regler påpekar rapportförfattarna Eva Lindström, tidigare riksrevisor, och Niklas Bruun, professor i juridik, i en debattartikel i Dagens Nyheter idag.

Exemplen på situationer då politiker och tjänstemän i centrala positioner gått över i privat tjänst är många från senare år. Privatiseringar, tilltagande offentlig upphandling, nya aktörer och lobbyorganisationernas ökande roll är några tydliga trender som visar på behovet av tydliga regler. Det har också uppstått olika former av gränsområden mellan privat och offentlig verksamhet där statliga tjänstemän är delaktiga och har insyn i privat verksamhet, skriver Eva Lindström och Niklas Bruun:

”Sammantaget kan svängdörrsproblematiken riskera att det allmänna på olika sätt lider ekonomisk skada. Den kan också leda till ett ifrågasättande av opartiskheten i lagstiftning och politiska beslut. Det är viktigt att slå fast att enbart misstanken om otillbörlig påverkan kan skada förtroendet för staten”, skriver de.

Rapporten utmynnar i ett förslag att bland annat införa en generell möjlighet att utlösa en ettårig karantän för statsråd, statssekreterare, generaldirektörer och motsvarande. Man vill också lagstiftningsvägen ge Arbetsgivarverket en möjlighet att träffa kollektivavtal om karantänsregler för olika nyckelpersoner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA