Infranord kvar hos Arbetsgivarverket

BOLAG2011-04-26
Sedan Infranord bildades har det pågått förhandlingar om inrangering. Men i mars strandade diskussionen och Infranord ligger kvar hos Arbetsgivarverket tills vidare.

Banverket produktion bolagiserades 2010 under namnet Infranord. Bolagsledningen ville lämna Arbetsgivarverket och gå över till Almega. Föreningsfriheten ger arbetsgivaren den rätten, trots att det betyder byte av avtalsområde och förändrade villkor för de anställda. ST, Seko och Saco-S inledde förhandlingar om en övergång, så kallad inrangering.

Men i mars i år strandade förhandlingarna.

– Vi fick ett avtalsförslag av Almega som ST, Sveriges ingenjörer/TJ och Ledarna kunde acceptera, men eftersom Seko inte kan det skriver vi inte på, det handlar om solidaritet, säger STs ombudsman Maria Olwæus.

Seko har krävt betydligt mer detaljreglering i avtalet än vad Almega velat gå med på. Enligt Maria Olwæus har förhandlingarna bestått av två parallella spår. Dels inrangeringen på det nya avtalsområdet, dels förhandlingar om ett helt nytt branschavtal. Det har kommit att kallas Järnvägsinfrastrukturavtalet och skulle ligga hos Almega.

Tills vidare är Infranord kvar hos Arbetsgivarverket och villkoren för de 3 000 anställda är oförändrade.

– Man kan säga att förhandlingarna är vilande, för vi kan när som helst återuppta dem. Men det finns inga datum utsatta, säger Maria Olwæus.

På bolaget har de 120 ST-medlemmarna bildat en interrimssektion. Ordförande är Kjell Jönsson.

– Vi har ingen brådska egentligen. Man hade satt ett slutdatum den sista mars, men det är nu övergivet. Almega ska lösa ett antal pensionsfrågor som hänger i luften, så det återstår mycket jobb innan det här avtalet är landat, säger han.

Eftersom förhandlingarna har gällt ett helt nytt centralt avtal där ingen ännu är avtalsbärare, har Unionen visat intresse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.