Regeringen lägger ned utredning

ARBETSFÖRMEDLINGEN2015-01-14
Regeringen lägger ned utredningen om Arbetsförmedlingen. ”Det är problematiskt att styra myndigheter genom att tillsätta statliga utredningar, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Publikt.
Av:  Elin Ekselius och Eva Spira

Den förra borgerliga regeringen tillsatte en utredning för att göra en ”bred översyn” av Arbetsförmedlingen. Fokus var hur myndigheten skulle kunna bli ett bättre stöd till dem som står långt från arbetsmarknaden, effektivare jobbförmedling, fler privata aktörer samt bättre organisation och styrning.

I början av december entledigade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, utredaren Agneta Dreber och nu har man tagit beslut om att lägga ned hela utredningen.

Ylva Johansson säger till Publikt att översynen, som skulle vara klar i januari 2016, satte Arbetsförmedlingen i vänteläge.

– Det är problematiskt att styra myndigheter genom att tillsätta statliga utredningar.

Hon menar att Allianspartierna tillsatte utredningen för att de inte var överens om vad de skulle göra med Arbetsförmedlingen.

– Vill man till exempel samarbeta mer med kommunerna –  så börja göra det då i stället för att utreda frågan, säger Ylva Johansson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.