Ny regering vill minska detaljstyrningen

FÖRDJUPNING: ARBETSFÖRMEDLINGEN2014-10-07
Den nya regeringen vill snabbt förändra villkoren i Arbetsförmedlingens uppdrag. Socialdemokraternas Ylva Johansson säger till Publikt att detaljstyrningen måste minska och arbetsförmedlarnas frihet öka.
Av:  Carl von Schéele

Ylva Johansson, som varit Socialdemokraternas talesperson för arbetsmarknadspolitiska frågor och nu utsetts till arbetsmarknadsminister, vill se flera olika förändringar i arbetsförmedlarnas uppdrag:

– Ja, mindre detaljstyrning och större utrymme för professionella bedömningar, säger hon.

Ylva Johansson är mycket kritisk till den förra regeringens fokus på ökad kontroll av arbetssökande. Hon anser att kontrollen har tagit kraft från jobbförmedlingen. Balansen är felaktig, säger hon till Pub­likt. Hon vill också rensa bland åtgärderna för arbetssökande.

– Det finns otroligt många stödformer i dag. Man bör rensa i antalet och ta bort de stela tidsgränserna så att arbetsförmedlarna själva får göra bedömningen av när en viss insats behövs för en viss person.

Avgående arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, M, skriver till Publikt att också hon skulle vilja se regelförenklingar. Hon betonar särskilt ökade kontakter med arbetsgivarna.

På uppdrag av den förra regeringen utreder Agneta Dreber Arbetsförmedlingen. Hon ska bland annat undersöka hur insatserna för arbets­lösa används, hur Arbetsförmedlingen använder så kal­lade kompletterande aktörer och hur kontakter med arbetsgivare kan förbättras. Utredningen ska vara färdig 15 januari 2016, och Agneta Dreber har meddelat att hon i nuläget inte vill uttala sig om hur hon ser på arbetsförmedlarnas vardag. 

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.