Inga beslut på snabbavdelning

ASYL2008-03-11

Migrationsverkets nya enhet för snabbhantering av asylsökande irakier har ännu inte fattat ett enda beslut, berättar Ekot. Förklaringen är ändrad praxis.

För en månad sedan öppnades Migrationsverkets nya enhet i Flen. Den skapades för att man där skulle kunna snabbehandla asylsökande från Irak. Men trots att ambitionen var att en ansökan skulle behandlas inom tio dagar har den nya enheten ännu inte fattat något beslut.

– Vi har inte beviljat några tillstånd hittills. Däremot har vi fyra-fem personer som vi tror att vi kommer att bevilja tillstånd, säger enhetschefen Lars Karlstedt till Ekot.

Under förra året, då beslutet att inrätta den nya enheten fattades, beviljades tre av fyra irakier uppehållstillstånd. Hittills i år har bara en av fyra ansökningar beviljats. Den nya tuffare linjen gör att den nya enheten inte kan arbeta som det var tänkt, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson:

– Det är svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. Då är det självklart att en enhet som har till uppgift att fatta beslut om enkla ja-ärenden har fått andra förutsättningar, när en majoritet numera får nej. Då måste vi naturligtvis fundera på uppdraget till projektet och se om vi kan justera det något.

Enheten i Flen har inte mandat att neka en ansökan om uppehållstillstånd. Den inrättades för att bevilja ansökningar i uppenbara fall. Dessutom har den inrättats med ekonomiskt stöd av EU, vilket gör det svårare att ändra uppdraget.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Mångfald
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA