Inga extrapengar till nya prövningarna

NYHET2005-11-08

Det blir handläggare på Migrationsverkets förvarsenheter i Märsta, Flen och Göteborg som får ta på sig arbetsuppgiften att bedöma om de flyktingar som omfattas av den nya lagen ska få stanna eller inte.

Närmare 60 personer kommer att ingå i det tillfälliga projektet och därtill kommer experter på både asylprövning och återvändande samt assistenter. Under tiden kommer tre avdelningar på förvarsenheterna att stängas, men verket räknar med att verksamheten ändå ska fungera, eftersom beläggningen ligger på mellan 60 och 70 procent.

Ville avbryta uppsägningar

ST inom Migrationsverket hade hellre sett att de pågående uppsägningarna hade avbrutits och att de nya arbetsuppgifterna i första hand hade gått till uppsägningshotade och uppsagda, men betonar att personalen på förvarsenheterna har mycket god kompetens för arbetsuppgifterna.

Helmut Moser, ordförande för ST-avdelningen, konstaterar att verket har svårt redan att klara sina mål i den ordinarie verksamheten.

– De pengar Migrationsverket eventuellt tillförs för det här hamnar i ett svart hål – de räcker knappast för att nyanställa eller förstärka resurserna.

Eftersom det handlar om många ärenden måste det till ett förenklat förfarande. Det blir i de flesta fallen inte fråga om en ny prövning av asylskäl – det som ska prövas är om det finns hinder att verkställa de redan fattade besluten av humanitära eller andra skäl.

Lagen ska börja gälla den 15 november. Helmut Moser förväntar sig att Migrationsverket centralt fattar ett antal vägledande beslut som hjälper handläggarna med bedömningen. Det behövs bland annat en tolkning av den nya lagens formulering att man ska ha vistats i Sverige ”under mycket lång tid”.

16 000 nya uppehållstillstånd

– Det behövs riktlinjer av typen ”två år i Sverige och barn i skolåldern” som grund för bedömningarna.

Den nya lagen omfattar två stora grupper. Dels de som fått avslag på sin ansökan, men som inte kunnat avvisas av olika skäl. Dels sådana som fått avslag men gömt sig kvar.

Den första gruppen har Migrationsverket klara begrepp om, det handlar om 8000–9000 personer. Hur många som är gömda är svårare att bedöma, men Integrationsverket tror att den nya lagen leder till att kommunerna 2006 får ta emot ytterligare 16 000 personer som beviljats uppehållstillstånd.

nya asyllagen

n Den tillfälliga lagen ska ge människor som redan nekats uppehållstillstånd möjlighet att stanna i landet. De som berörs är personer som inte gått att avvisa och sådana som levt gömda i Sverige under lång tid, främst barnfamiljer. Lagen ska gälla 15 november– 1 april 2006.

Migrationsverkets beslut enligt den nya lagen går inte att överklaga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA