Inga löften i försäkringskassan-debatt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2009-02-11

I en särskild debatt i riksdagen sa socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) att hon inte tänker gå händelserna i förväg när det gäller extrapengar till Försäkringskassan.

Av:  Therese Säfström

På oppositionens begäran ordnades en särskild debatt om Försäkringskassan i riksdagen på onsdagsförmiddagen.

Veronica Palm (S) citerade uttalanden från ST: ”Försäkringskassan har blivit en så besvärlig arbetsplats att personalen inte kan klara sina jobb, hälften av de unga anställda vill lämna sitt arbete”. Något hon ansåg var djupt oroande.

– Det duger inte att säga att det var värre förr, sa Veronica Palm, som inte var nöjd med de svar som alliansen kom med under debatten. 

Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) medgav att de försenade utbetalningarna i somras fick oacceptabla konsekvenser. Men handläggningen har blivit blivit betydligt bättre, med 90 procent av utbetalningarna gjorda inom 30 dagar, och att förbättringarna kommer att fortsätta. 

– Jag tänker inte här i dag ge några löften om ytterligare medel. Jag utesluter självklart inte detta, men sådana diskussioner pågår för närvarande och jag vill inte föregripa dessa.

Cristina Husmark Pehrsson anklagade den gamla regeringen för att ha glömt bort tillsynen när den nya Försäkringskassan bildades. Revision och granskning krävs för att få bukt med försenade utbetalningar och bristande tillgänglighet, sa Cristina Husmark Pehrsson. Det ska den nya myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen ta itu med från 1 juli i år.

LiseLotte Olsson (V) uttryckte sin besvikelse över att socialministern inte kunde komma med några löften om extra pengar till Försäkringskassan.

– Ta chansen. Rädda det som räddas kan, sade LiseLotte Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA