Inga personkontakter i frivården

KRIMINALVÅRDEN2020-03-18
Sedan i måndags har frivården inom Kriminalvården avbrutit sina personliga kontakter med klienterna. I stället ska personalen ha främst digitala kontakter. Syftet är att begränsa spridningen av coronaviruset.

Kriminalvården har beslutat att kontakt mellan klienter och frivårdens personal ska undvikas så långt som möjligt. Därför har myndigheten enligt ett pressmeddelande infört ett tillfälligt avsteg från de normala rutinerna i frivården. Det innebär bland annat att de anställda ska välja andra former av kontakter med sina klienter än besök. Frivården kommer inte heller att besöka klienter på häkte, anstalt, behandlingshem eller liknande inrättningar.

Kriminalvården påpekar att beslutet inte innebär att klienternas kontaktskyldighet upphör. Klienten ska fortsätta att hålla kontakt med frivården, men kontakten ska främst ske via digitala mötesformer eller genom telefonsamtal. De personliga kontakterna kan också komma att fortsätta för vissa klienter. Vid besök på frivårdskontoret ska handläggaren och klienten hålla ett avstånd på två meter, för att skydda både klienten och frivårdens personal från eventuell smitta.

”Varje dag har frivården i Sverige kontakt med hundratals klienter. Vi måste ta vårt ansvar och göra vad vi kan för att bromsa upp risken för smittspridning. Vi går därför nu över till en i stor del digital frivård”, kommenterar frivårdens chef Lennart Palmgren åtgärden i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.