Ingen ny smittskyddsmyndighet

SMITTSKYDDET2010-03-08

Det blir ingen ny myndighet för smittskydd. Regeringen föreslår att Socialstyrelsen behåller det övergripande ansvaret, medan Smittskyddsinstitutet får ansvar för kunskapsfrågor.

En statlig utredning föreslog i fjol att en ny myndighet skulle inrättas för smittskyddet. Regeringen vill inte fullfölja det förslaget. Däremot föreslås en delvis ny organisation för det svenska smittskyddsarbetet.

Det övergripande ansvaret för den statliga styrningen av smittskyddsåtgärderna inom hälso- och sjukvårdens ram ska ligga kvar på Socialstyrelsen. I uppdraget ligger också ansvaret för beredskapsplanering och för försörjning av läkemedel och vaccin ur beredskapshänseende.

Smittskyddsinstitutet ska ombildas för ett bredare uppdrag för kunskapsuppbyggnad och kunskapsspridning inom smittskyddsområdet. Institutet ska ta fram kunskaps- och beslutsunderlag och svara för epidemiologisk övervakning och annan kunskapsuppbyggnad. Myndigheten ska också ha det nationella laboratorieansvar för diagnostik som behövs inom smittskyddsområdet.

Nationella rådet för samordning av insatser mot hiv/aids och Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens ska enligt regeringens förslag inordnas i Smittskyddsinstitutets linjeorganisation.

Regeringen vill att förändringarna ska genomföras 1 juli 2010.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA