Ingen plan för kompetensbehov

VERVA2008-08-12

Myndigheter har ingen målsättning när det gäller kompetensförsörjning. Det visar en analys som Verket för förvaltningsutveckling, Verva, har genomfört.

Myndigheterna genomför analyser av framtida kompetensförsörjningsbehov. Men de använder dem inte. Den slutsatsen drar Verva efter att på regeringens uppdrag gjort en analys. Den bygger på en genomgång av 224 myndigheters årsredovisningar för förra året.

Enligt Verva har myndigheterna god kännedom om förändringar i omvärlden som kan komma att påverka verksamheten. Men oftast används sedan inte den kunskapen, något som enligt Verva borde vara nästa naturliga steg:

– Oftast beskrivs kompetensbehovet i allmänna ordalag som den kompetens som behövs för att uppnå verksamhetens mål. Myndigheterna utgår då ifrån de behov som den nuvarande verksamheten har och de förändringar som man känner till. Däremot saknar många myndigheter mål för sin kompetensförsörjning, säger Bengt Eriksson, utvecklingsstrateg på Verva.

Myndigheterna borde enligt Verva ha konkreta mål för kompetensförsörjningen. Många har tumregeln att tio procents rörlighet är önskvärt, för att säkerställa att ny kompetens kommer in. Men man saknar ofta en plan för vilken kompetens som behövs i framtiden, och förmåga att förutse vilka förändringar av verksamheten som behöver göras, anser Verva.

– Jag tror det finns uppfattningar på myndigheterna att alla andra har kommit mycket längre. Jag tror att alla myndigheter har åtminstone något man är riktigt bra på när det gäller kompetensförsörjning. Jag vet av erfarenhet att en effektiv metod är att låta sig inspireras och lära av varandra, säger Bengt Eriksson.

Bengt Eriksson, Verva
Bengt Eriksson, Verva

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA