Ingenjörer i staten jobbar över mer

ARBETSTID2019-04-30
Statligt anställda ingenjörer jobbar över mer än ingenjörer i andra sektorer. Flest övertidstimmar av alla har de ingenjörer som arbetar inom universitets- och högskoleområdet, visar en undersökning från Sveriges Ingenjörer.

Yrkesverksamma ingenjörer i Sverige jobbar i snitt över 140 timmar om året. Flest övertidstimmar har de ingenjörer som jobbar inom staten, enligt en undersökning som fackförbundet Sveriges Ingenjörer gjort bland sina medlemmar.

Under en genomsnittlig månad arbetar en statligt anställd ingenjör 13 timmar övertid, jämfört med 11 timmar för den som jobbar inom privat sektor, skriver tidningen Ingenjören som tagit del av undersökningen.

Enligt siffrorna från förbundet, som har ungefär 150 000 medlemmar, är övertidstrycket som allra störst på de ingenjörer som har sin arbetsplats inom universitets- och högskoleområdet. Där jobbar en ingenjör i snitt 18 timmar övertid per månad

Andelen ingenjörer som får övertidsersättning skiljer sig kraftigt mellan olika branscher. Runt 20 procent av ingenjörerna inom universitets- och högskoleområdet får extra ersättning för sin övertid. Inom privat sektor är andelen 42 procent. Bland kommunal- och landstingsanställda ingenjörer är den 61 respektive 65 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.