Inget beslut på utsatt tid

EU-ÖPPENHET2003-12-16

Det ser inte ut att bli någon rättsakt om öppenhet i EU till den 1 maj. Ett kompromissförslag väcker blandade känslor hos svenska parlamentariker.

Parlamentets rapportörer i öppenhetsfrågor, Michael Cashman och Mai Weggen, har lagt fram ett kompromissförslag i de informella överläggningarna med rådet och kommissionen. De föreslår bland annat att medlemsstater och institutioner ska kunna begära att handlingar som de lämnar ifrån sig ska hemligstämplas. Ingen handling ska lämnas ut innan den institution som lämnat den ifrån sig tillfrågats.
Visserligen ska de nationella lagarna gälla, men en paragraf hänvisar till den lojalitetsplikt enligt vilken medlemsländerna måste följa EUs regler.
Sammantaget är förslaget svårsmält för flera av de svenska EU-parlamentarikerna.
Moderata Charlotte Cederschiöld, som kommer från samma partigrupp som Mai Weggen (EPP) , säger att hon inte stöder förslaget.

– Det är luddigt. Om det innebär ett veto för tredje part kan vi inte acceptera det. Med nuvarande skrivningar vore det tveksamt om vi kan behålla våra svenska öppenhetsregler, menar hon.
Även Cecilia Malmström (fp) är kritisk och säger att hon inte skulle rösta för förslaget som det nu är utformat.
– Förslaget är delvis ett steg tillbaka, säger hon.
Den socialdemokratiske ledamoten Jan Andersson anser att förslaget är acceptabelt och inte ser ut att inkräkta på svensk offentlighetslagstiftning.
– I alla fall lutar jag åt den tolkningen just nu.

Även rådet har kommit med ett kompromissförslag. Enligt Cecilia Malmström innehåller det färre sekretessundantag än tidigare versioner, men flera frågor är olösta. Bl a vilka handlingar som ska betraktas som ”känsliga”, om handlingar ska kunna undantas från diarieföring och om tredje part ska kunna hemligstämpla en handling.
Miljöpartisten Inger Schörling tror inte på något av kompromissförslagen:
– Vi är på väg mot en kompromiss som leder till sämre öppenhet i EU än vi vill ha och dessutom innebär inskränkningar i den svenska offentlighetsprincipen, säger hon.
Något beslut till utsatt datum, den 1 maj, lär det inte bli. Och det är tveksamt om frågan klaras av under det svenska ordförandeskapet. Den 26 mars återupptas överläggningarna med kommissionen och rådet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA