Inkomstuppgifter ska delas inom EU

EU2013-12-13

Europaparlamentet har ställt sig bakom ett förslag om insamling och automatisk delning av uppgifter om medborgares inkomster. Motivet är att hindra skatteflykt.

EU-kommissionen har föreslagit att medlemsländerna från år 2017 ska vara tvungna att samla in och dela uppgifter om invånarnas inkomster från anställning, arvoden, livförsäkringar, pensioner och avkastning av egendom. Med 360 röster mot 59 har Europaparlamentet ställt sig bakom förslaget. Genom att tvinga samtliga EU-länder att samla in uppgifterna vill man täppa till möjliga kryphål för skatteflykt.

Parlamentet gick med sitt beslut emot sitt eget finansutskott, som föreslagit att bara data som medlemslandet självt beslutat samla in skulle delas. Församlingen antog också en resolution mot skatteflykt, som kräver att gapet mellan den skatt som borde betalas och vad som faktiskt betalas ska halveras fram till år 2020.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Skatter EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA