Insatser för äldre arbetslösa granskas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2019-12-09
Riksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.

Äldre arbetslösa har en svår situation på arbetsmarknaden, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Arbetslöshetstider kan bli långa och chanserna att hitta jobb små. Samtidigt finns en målsättning om att äldre ska arbeta längre. Därför inleder Riksrevisionen en granskning av om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning ger förutsättningar för att äldre arbetslösa ska kunna återgå i arbete.

De utmaningar som äldre arbetslösa möter på arbetsmarknaden gör att det kan bli svårt att nå regeringens mål om ett längre arbetsliv, skriver myndigheten. I förlängningen kan det också innebära att finansieringen av välfärden försvåras.

”Därför är det viktigt att äldre arbetslösa får ett bra stöd för att kunna återgå till arbete. Då måste regeringens och Arbetsförmedlingens styrning av arbetet med att stötta målgruppen vara ändamålsenlig”, kommenterar riksrevisor Stefan Lundgren i pressmeddelandet.

Riksrevisionen konstaterar att det finns stora samhällsvinster av ett längre arbetsliv och därför är det viktigt att äldre stannar kvar längre i arbetslivet. Det har genomförts ett antal reformer för att förverkliga ett längre arbetsliv. Riksdagen beslutade nyligen om att både lägsta ålder för att ta ut allmän pension samt rätten att kvarstå i anställning ska höjas.

Granskningen föranleds av indikationer på att varken regeringen eller Arbetsförmedlingen i sin styrning har fokuserat på gruppen äldre arbetslösa i någon större utsträckning under de senaste åren, skriver Riksrevisionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.