Inspektionen: Kontroll av fusk kan göras lika för alla

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-03-27

Försäkringskassans riskbaserade kontroller är mer träffsäkra, jämfört med andra alternativ. Men myndigheten bör också utveckla metoder som behandlar alla lika, framhåller Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, efter en granskning.

Kontrollmetoder som är både träffsäkra och behandlar alla lika utifrån risk för fel kan vara effektiva, om de används i tillräcklig omfattning. Därför finns det ett potentiellt stort värde för socialförsäkringen om metoderna kan vidareutvecklas och förfinas, skriver ISF i en rapport till regeringen.

Att motverka felaktiga utbetalningar och att stoppa fusk är ett viktigt uppdrag för Försäkringskassan. Myndigheten har tillgång till mycket information om de försäkrade och kan med metoder för att söka mönster öka förutsättningarna för att genomföra uppdraget, men det ställer också rättsliga krav, skriver ISF. Den rättsliga regleringen måste se till att de riskbaserade kontrollerna inte leder till för stora ingrepp i den personliga integriteten.

Försäkringskassans användning av riskbaserade kontroller ökar träffsäkerheten i uppföljningarna, men i sin nuvarande utformning klarar inte urvalet ISFs test för likabehandling. Enligt testet anses personer behandlas lika om deras andel av de faktiska fel som upptäcks genom en urvalsprofil har samma proportion som deras andel av faktiska fel i ett representativt urval. ISF tar inte ställning till om den bristande likabehandlingen utgör diskriminering i diskrimineringslagens mening.

ISF tycker därför att regeringen ska utreda hur kontrollerna kan genomföras på ett integritetssäkert sätt. Också de myndigheter som använder sig av riskbaserade kontroller måste kontinuerligt överväga de rättsliga riskerna, anser ISF.

”Metoder som är både träffsäkra och behandlar alla lika utifrån risk har stora förutsättningar att vara effektiva, om de används i tillräcklig omfattning. Därför finns det ett potentiellt stort värde för socialförsäkringen om metoderna kan vidareutvecklas och förfinas”, kommenterar ISFs projektledare

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA