Den intagne mannen fick opereras för att återställa frakturen på näsan, enligt domen. Personen på bilden är en annan än den som nämns i texten.
Bild: Getty Images, Mostphotos
Den intagne mannen fick opereras för att återställa frakturen på näsan, enligt domen. Personen på bilden är en annan än den som nämns i texten.

Intagen bröt näsan – kriminalvårdare frikänns

KRIMINALVÅRDEN2020-11-19

En kriminalvårdare som åtalats för tjänstefel efter att en intagen skadat näsan vid ett våldsingripande frikänns. Mannen nekar till att ha använt övervåld. Enligt tingsrätten går det inte heller att bevisa att just hans agerande, och inte hans kollegers, orsakade skadan.

Då en man som var omhändertagen för berusning på ett häkte i Mellansverige gjorde motstånd tryckte tre kriminalvårdare ned honom mot en bänk så att han bröt näsan.

När mannen släppts från häktet dagen därpå fick han uppsöka läkare, och det hela slutade med att han fick opereras.

Enligt domen erkänner den åtalade kriminalvårdaren att det har gått till så som åklagaren beskriver, men han påpekar att ”åtgärden var försvarlig och att han inte åsidosatt vad som gäller för personal inom kriminalvården”. Han framhöll också att han inte var ensam om att utöva det våld som ledde till skadan.

Han frikänns från åtal om tjänstefel med hänvisning till att en kriminalvårdare enligt lag kan ta till våld för att upprätthålla ordningen då den omhändertagne själv tar till våld, hotar eller gör motstånd. Det gäller under förutsättning att det våld som kriminalvårdare utövar är försvarligt ”med hänsyn till omständigheterna”, enligt domen.

Händelsen fastnade på en övervakningskamera och tingsrätten konstaterar att två av de tre kriminalvårdarna kopplade ett grepp om den intagnes armar, samtidigt som den åtalade kriminalvårdaren tog tag i mannens huvud.

Tingsrätten kan utifrån det som syns på filmen inte utesluta att det grepp som användes för att få kontroll över den intagne mannen kan ha tagits med för stor kraft. Det går dock inte att slå fast att det var just den åtalade kriminalvårdarens grepp som orsakade den brutna näsan, och inte någon av hans kollegers, uppger rätten i domen.

De tre kriminalvårdarna beskriver i förhör att den intagne mannen var hotfull när han anlände till häktet och att han bland annat kastade sina tillhörigheter omkring sig och ”stirrade ut” den åtalade kriminalvårdaren.

Den åtalade mannen uppger att det aldrig var meningen att den intagnes huvud skulle slå i bänken, och att skadan var en olyckshändelse som skedde eftersom det krävdes stor kraft från tre personer för att få kontroll på den intagne.

I domen påpekar tingsrätten att Kriminalvårdens rutiner och personalutbildning har fokus på att våld ska förebyggas genom att man tar kontroll över den intagne.

Rätten beskriver också att man i domen tagit hänsyn till att det inte är ”ovanligt att gripna personer lyckas få med sig kniv eller andra skadliga föremål till intaget”, och att personalen i häkten ofta måste hantera personer som utåtagerande och påverkade.

Domen kan överklagas till och med 1 december i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA