Bild: Marta Kaszuba Åkerblom, Getty Images

Intagen ungdom knivhögg vårdare på SiS-hem

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-01-08

Två anställda på ett SiS-hem överfölls i december av en intagen ungdom som jagade dem med kniv och hammare. Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket träffades en av vårdarna av ett knivhugg.

Det var en natt i mitten av december som två anställda på SiS-hemmet Bergsmansgården i Örebro län attackerades av en flicka som vårdades på boendet.

Enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket bad flickan först om vatten och hjälp inne på sitt rum. När en av vårdarna kom dit trycktes hon upp mot väggen av den intagna flickan, som tog hennes nycklar och larmtelefon och fattade ett strypgrepp om kvinnans hals. Därefter ska vårdaren ha låsts in.

Den intagna flickan ska sedan ha hämtat en kniv och en hammare och börjat jaga en annan anställd, som kommit för att släppa ut sin kollega. När de två SiS-anställda därefter försökte låsa in sig tillsammans träffades en av dem av ett knivhugg. Flickan flydde sedan från SiS-hemmet innan polis och ambulans kom till boendet.

Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket har personalen som utsattes för våld och hot om våld befarat att den intagna flickan skulle döda dem. 

På Bergsmansgården vårdas tjejer som har psykosociala problem samt problem med kriminalitet eller drogmissbruk.

Ytterligare en anställd på SiS utsattes i slutet av december för misshandel på sin arbetsplats, ett ungdomshem för pojkar med likartade problem i Kronobergs län. Behandlingsassistenten fick ta emot sparkar och slag, bland annat mot huvudet, skriver arbetsgivaren i en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Medarbetaren fick föras till sjukhus med ambulans, enligt Polisen. På sin webbplats skriver Polisen att en pojke i 15-årsåldern greps efter händelsen och att flera ungdomar är misstänkta för grov misshandel. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Hot och våld
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA