Internationellt stöd för Arbetslivsinstitutet

BUDGETEN2006-12-07

En nedläggning av Arbetslivsinstitutet leder till dramatiskt minskade resurser för arbetsmiljöforskningen, konstaterar en internationell utvärderingsgrupp.

Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap, FAS, fick för ett drygt år sedan regeringens uppdrag att utvärdera svensk arbetsmiljöforskning. Syftet med utvärderingen var att bedöma den vetenskapliga kvaliteten, analysera forskningens relevans, kartlägga organisationen och identifiera framtida forskningsbehov.

Utvärderingen av forskningen har gällt områdena kemiska, fysiska och biologiska hälsorisker samt belastningsergonomi och har genomförts av en internationell grupp av forskare bestående av professor David Wegman (ordförande), University of Massachusetts Lowell, USA, biträdande professor Alex Burdorf, University Medical Center Rotterdam, Nederländerna, doktor Paul Oldershaw, UK Health and Safety Executive, Storbritannien, professor Brigitte Schulte-Fortkamp, ISTA, Berlin, Tyskland och professor Eira Viikari-Juntura, Arbetsmiljöinstitutet, Helsingfors, Finland.

Gruppen anser att Sverige väsentligt har bidragit till utvecklingen av den internationella arbetsmiljöforskningen. Den svenska forskningen anses ha god kvalitet, relevans samt god balans mellan nya områden och utveckling av etablerade forskningsområden.

Under slutfasen av utvärderingen kom regeringens budgetproposition med förslaget att lägga ner Arbetslivsinstitutet, ALI. I sin rapport skriver forskargruppen:

”Trots att det inte har varit vår uppgift att utvärdera enskilda grupper eller institutioner så har vi noterat att ALI, med en fjärdedel av den totala budgeten för arbetslivsforskningen, är det största av samtliga forskningscentra och att forskningen vid ALI är av samma kvalitet och relevans som den övriga svenska arbetslivsforskningen. Vi har noterat att den breda och multidisciplinära sammansättningen av forskare inom ALI erbjuder utmärkta förutsättningar för de nya forskningsområden vi har föreslagit.”

”Det är uppenbart att ett beslut i riksdagen i linje med propositionen drastiskt kommer att minska resurserna för arbetslivsforskning i Sverige, om inte öronmärkt kompensation ges till högskolor eller finansieringsorganisationer som FAS, i tillräcklig tid för forskarna vid ALI att söka ny finansiering eller söka sig till andra högskolor.”

Förutom oron för följderna av nedläggningen av Arbetslivsinstitutet, är gruppen också orolig för följderna av åldersstrukturen bland forskarna. Den leder till att hälften av forskningsledarna kommer att gå i pension de närmaste tio åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA