Internrevision vill hantera visselblåsningar

MIGRATIONSVERKET2022-05-05
Internrevisionen på Migrationsverket vill ansvara för den permanenta interna visselblåsarfunktion som ska inrättas på myndigheten inom kort. Sedan i december förra året finns en temporär lösning.

Migrationsverket har sedan december förra året haft en temporär visselblåsarfunktion, som ska ersättas av en permanent modell senast 17 juli. Myndighetens internrevision föreslår i en rapport att den ska få det operativa ansvaret att fördela anmälningar om missförhållanden till dem som berörs.

Ett argument för det är att internrevisionen är fristående i förhållande till verksamheten och är placerad direkt under myndighetsledningen. Det gör enligt rapporten att internrevisionen kan ha en legitimitet för uppgiften.

Visselblåsarfunktionen ska kopplas samman med det förebyggande arbetet mot korruption, och i rapporten föreslås att en utpekad avdelning eller enhet ska få det övergripande ansvaret för detta förebyggande arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.