Introduktionen fungerar dåligt

SJUKREGLER2011-06-22

Arbetslivsintroduktionen av de utförsäkrade fungerar otillfredsställande. Det framgår av en gemensam rapport från Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har satt ihop fyra fokusgrupper med handläggare från båda myndigheterna. Av en intervjuundersökning med grupperna framgår att myndigheternas tjänstemän tycker att arbetet kring utförsäkring och arbetslivsintroduktion är svårt. Arbetet ser också olika ut beroende på var i landet man arbetar.

En del av skillnaderna beror på att det finns olika uppfattningar mellan och inom de olika yrkesgrupperna om vad syftet med programmet arbetslivsintroduktion är.

Det finns gemensamma rutiner för att underlätta övergången mellan myndigheterna för dem som blir utförsäkrade. Rutinerna innefattar skriftlig information, personlig kontakt med berörda personer och ett överlämningsmöte. Enligt rapporten är det många av de berörda som inte läser den skriftliga information som skickas ut, och de som faktiskt läser den har svårt att ta den till sig. Det hjälper inte heller med den personliga kontakten. Försäkringskassans handläggare kan inte informera om vilken ersättning den enskilde kommer att få eller vilka aktiviteter som blir aktuella under arbetslivsintroduktionen, eftersom dessa inte fastställs förrän längre fram i processen.

Inte heller vid överlämningsmötet är frågan om den nya ekonomiska ersättningen färdigutredd, och det är inte heller klart vad Arbetsförmedlingens insatser kommer att innefatta. Istället ges en generell information och den enskilde skrivs in som arbetssökande på Arbetsförmedlingen.

”Konsekvensen blir att ytterligare veckor läggs till den enskildes ovisshet om sin framtid. Denna ovisshet påverkar även arbetsförmedlarnas möjligheter att arbeta med målgruppen. Arbetsförmedlarna vittnar om svårigheter att få med sig den enskilde i en arbetslivsinriktad rehabiliteringsprocess innan ersättningsfrågan är fastställd”, skriver myndigheterna i sin rapport.

De intervjuade handläggarna tycker också att det är oklart när en person ska återgå från Arbetsförmedlingen till Försäkringskassan, och på vems initiativ det ska ske.
 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA