IT-incidentcentrum till MSB

IT-SÄKERHET2010-02-04
Sveriges IT-incidentcentrum, Sitic, ska flyttas från Post- och telestyrelsen, PTS, till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det föreslår en statlig utredare.

Den särskilde utredaren Jan Hyllander har haft regeringens uppdrag att utreda formerna för och konsekvenserna av att flytta Sitic från PTS till antingen MSB eller Försvarets radioanstalt, FRA. Nu föreslår han att personalen och verksamheten vid Sitic inordnas i MSB från och med 1 januari 2011. Enligt utredningen kommer det att få positiva konsekvenser både för arbetet med informationssäkerhet samt för arbetet med samhällets krisberedskap i stort.

Att flytta Sitic till MSB ger en mer samlad lösning av ansvaret för informations­säkerhet på central myndighetsnivå, anser utredaren. Det skapas också möjligheter att bättre integrera informationssäkerhetsarbetet i arbetet med samhällets krisberedskap, till exempel arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser.

Generaldirektör Helena Lindberg på MSB välkomnar utredningens förslag. Hon menar att Sitics verksamhet naturligt passar ihop med den beredskap som redan finns vid MSB:

– Samhällets förebyggande arbete på informationssäkerhetsområdet kommer att stärkas.  Arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser kommer att stärkas. Förslaget är välkommet eftersom det sammanför Sitic och den kompetens som finns där med samhällets övriga krisberedskap, säger hon i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att samtliga 13 anställda vid Sitic hos PTS genom verksamhetsövergång erbjuds anställning vid MSB i Stockholm.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.