Italien säljer ut statliga bolag

ITALIEN2014-01-28
Den italienska regeringen hoppas kunna dra in närmare fem miljarder euro på att sälja 40 procent av italienska Posten. Också den statliga luftfartskontrollen kommer att bli aktuell för utförsäljning.

Den italienska regeringen har beslutat att sälja av statliga tillgångar för att täcka delar av den enorma statsskulden, skriver italienska Ansa. Genom en försäljning av en minoritetspost på 40 procent av Poste Italiane Spa hoppas finansminister Fabrizio Saccomanni kunna få in 4,8 miljarder euro till statskassan.

Italienska staten äger i dag genom finansdepartementet samtliga aktier i det statliga postbolaget.

Det statliga italienska bolaget Enav, som sköter den offentliga luftfartskontrollverksamheten, kommer också att komma upp till försäljning, meddelar regeringen. Förhoppningen är att en något större andel än 40 procent ska inbringa en miljard euro.

Regeringen har också diskuterat en försäljning av aktier i andra statliga bolag, bland annat energibolaget Eni. Den italienska statsskulden uppgick under tredje kvartalet 2013 till 133 procent av bruttonationalprodukten, uppger Ansa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.