IVO stänger ungdomshem i Eksjö

STATENS INSTITUTIONSSTYRELSE2024-06-25

Efter att allvarliga missförhållanden uppdagats vid Långanäs ungdomshem har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu fattat beslut om att tillfälligt förbjuda Statens institutionsstyrelse att bedriva verksamheten.

”Det är mycket allvarliga missförhållanden i verksamheten som har framkommit. Bland annat finns uppgifter om att personal utsatt de placerade barnen för grovt fysiskt våld”, förklarar Peder Carlsson, avdelningschef på IVO, i ett pressmeddelande.

Senast den 28 juni ska Statens institutionsstyrelse, SiS, ha stängt verksamheten på Långanäs och barnen ha omplacerats till nya hem.

Enligt IVO togs beslutet efter att myndigheten tagit emot upplysningar om missförhållanden samt efter IVOs egen inspektion av verksamheten. Därmed stängs nu de två sista avdelningarna på Långanäs som inte varit stängda sedan tidigare.

IVOs beslut avser en tillfällig stängning av ungdomshemmet och gäller för sex månader framåt.

”De allvarliga uppgifter som har framkommit gör att vi måste förbjuda verksamheten för att säkra de placerade barnens hälsa och personliga säkerhet. IVO bedömer att SiS saknar förmåga att omgående göra de förändringar som är nödvändiga för att säkerställa en trygg och säker vårdmiljö för barnen”, kommenterar Peder Carlsson situationen i pressmeddelandet.

Det är inte första gången IVO uppmärksammas på problem på Långanäs, som ligger utanför Eksjö i Småland. Enligt IVO har myndigheten även informerat SiS om missförhållandena, men anser att situationen på ungdomshemmet trots det snarare försämrats än förbättrats.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ungdomsvård
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA