Jämo stämmer Försäkringskassan

JÄMO2007-04-05

Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, stämmer Försäkringskassan inför domstol. Kassan har diskriminerat tre gravida kvinnor genom att neka dem sjukpenning, anser Jämo.

De tre gravida kvinnorna nekades sjukpenning av Försäkringskassan i Västerbotten, som hävdade att deras besvär var en normal följd av graviditet. Tre läkare skrev ett gemensamt brev till Jämo och dåvarande vårdministern Ylva Johansson och ifrågasatte om Försäkringskassans hårda attityd stämde överens med lagstiftningen.

De tre kvinnorna har var och en fysiskt krävande arbeten – en är förskollärare, en busschaufför och en sjuksköterska. De hade så svåra besvär av sina graviditeter att de inte kunde arbeta.

Trots det nekade försäkringskassan dem sjukersättning med hänvisning till att besvären är en följd av graviditeten och därför ”hör ihop med den normala livsprocessen”.

De tre överklagade Försäkringskassans beslut och fick rätt i länsrätten. Efter länsrättens utslag har de tre fått ut sin sjukpenning.

Jämos stämning handlar alltså inte om själva sjukersättningen, utan om den kränkning som kvinnorna utsatts för när de blivit diskriminerade på grund av sitt kön.

Jämo har försökt åstadkomma en förlikning med Försäkringskassan om ekonomisk kompensation till kvinnorna, men inte lyckats. Nu yrkar Jämo på 75 000 kronor vardera i skadestånd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA