Jämo stämmer Försäkringskassan

DISKRIMINERING2008-05-26

Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, stämmer Försäkringskassan för att den i två fall vägrat betala ut ersättning till kvinnor som på grund av graviditet inte kunnat arbeta.

Försäkringskassan säger, i sina beslut att neka sjukpenning, att graviditet inte utgör någon sjukdom. Jämo anser att kassan gör sig skyldig till könsdiskriminering.

Det ena fallet gäller en idrottspedagog som arbetar med funktionshindrade vuxna. Arbetet innebär tunga lyft, med och utan hjälpmedel. Under graviditeten fick hon problem med smärta i bäcken och rygg och kunde inte fortsätta arbeta.

Den andra kvinnan är byggnadsingenjör och hade ett arbete som förutsatte långvarigt stillasittande och stor koncentration. Under slutskedet av sin graviditet förmådde hon bara sitta korta stunder och kunde därför inte sköta sina arbetsuppgifter.

Enligt Jämos bedömning skulle båda två ha beviljats sjukpenning för sina besvär, om de inte hade varit gravida. Eftersom besluten att inte betala ut sjukpenning grundar sig på deras graviditet har Försäkringskassan enligt Jämo gjort sig skyldig till direkt diskriminering. Jämo kräver att de två kvinnorna får vardera 75 000 kronor i skadestånd. Försäkringskassan har erbjudits förlikning, men avböjt.

Försäkringskassan stämdes av Jämo i fyra fall under förra året för liknande beslut. Inget av dessa fall har ännu avgjorts i domstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA