Samtliga i den personalstyrka som lånas ut tillhör riskgrupper för coronaviruset och kan i nuläget inte arbeta på servicekontoren, skriver Statens servicecenter i ett pressmeddelande.
Samtliga i den personalstyrka som lånas ut tillhör riskgrupper för coronaviruset och kan i nuläget inte arbeta på servicekontoren, skriver Statens servicecenter i ett pressmeddelande.

JO-anmäls för lång handläggning av korttidsstöd

TILLVÄXTVERKET2020-05-08

Ett företag i Uppsala JO-anmäler Tillväxtverket och uppger att det riskerar att gå i konkurs då myndigheten dröjer med att handlägga bolagets ansökan om att få korttidspermittera personal. ”Vi förberedde oss noga och lämnade in ansökan samma dag som möjligheten öppnade 7 april”, skriver företagets vd i anmälan.

Som en följd av coronapandemin kan företag ansöka om att korttidspermittera sin personal, samtidigt som staten betalar en del av de anställdas löner. Tillväxtverket har ansvar för handläggningen av ansökningarna, som myndigheten började ta emot 7 april.

Samma dag ansökte ett företag i Uppsala om att få stöd för korttidspermitteringar, skriver bolagets vd i en anmälan som har lämnats in till Justitieombudsmannen, JO. Som grund för anmälan anger vd:n att Tillväxtverket har brustit i sin handläggning eftersom man ännu inte har fått sin ansökan behandlad.

Det enda besked man har fått från Tillväxtverket, enligt anmälan, är att handläggning av ärendet fortfarande pågår.

”Det är orimligt att ett företag som förberett sig väl och ansökt i tid och på rätt sätt ska behöva vänta i mer än fyra veckor på ett beslut om krisstöd. Vi riskerar att gå i konkurs under väntetiden”, skriver företagets vd.

I anmälan beskrivs hur företaget har väntat sig att få ta del av stödet, eftersom man anser sig uppfylla kraven. Därför har man inte varslat någon personal ännu.

”Eftersom vi inte kan bokföra ansökan som en tillgång utan ett beslut, så närmar vi oss snabbt det läge som systemet ska skydda mot: konkurs”, skriver företaget.

Bolagets vd anser också att det är orimligt att Tillväxtverket inte kan ge någon förklaring till varför handläggningen drar ut på tiden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA