JO kritiserar ambassad

DRÖJSMÅL2007-03-06

Det tog nästan tre år att handlägga ansökan om pass och namnändring. Nu kritiserar Justitieombudsmannen, JO, den svenska ambassaden i Holland.

Sommaren 2003 lämnade ett par in ansökan om svenskt pass för sina tre barn på ambassaden i Haag. Deras mamma är svenska, medan pappa är holländare. I samband med ansökan frågade de också om barnens möjligheter att få använda mammas flicknamn som mellannamn.

Ambassadens handläggare lämnade ut blanketter för ansökan om namnändring och gav muntlig information om att det nog skulle vara möjligt att göra en sådan namnändring. Tjänstemannen uppfattade att familjen ville att de nya passen skulle utfärdas i de nya namnen, och hade flera kontakter med Skatteverket om förutsättningarna för namnändringen. Men själva ansökan om namnändring blev inte skickad från ambassaden förrän i slutet av januari 2006.

Under väntetiden gjordes inte heller något åt deras ansökan om svenska pass.

Sedan föräldrarna JO-anmält ambassaden riktar nu JO kritik mot handläggningstiderna. I ett yttrande konstaterar också utrikesdepartementet, UD, att det tagit oförklarligt lång tid för ambassaden att vidarebefordra ansökan till Skatteverket.

”Av utredningen framgår att den utdragna handläggningen berodde på att den ansvarige tjänstemannen vid ambassaden ville utreda de rättsliga förutsättningarna för namnändringen. Detta var dock inte ambassadens uppgift och kan därför självfallet inte ursäkta den mycket långa handläggningstid som uppstod och som medförde att även handläggningen av passansökningarna fördröjdes. Det var givetvis också otillfredsställande att tjänstemannen lämnade upplysningar om rättsläget i namnändringsfrågan som visade sig vara grundade på felaktiga förutsättningar och därför inte var korrekta. Ambassaden förtjänar kritik för bristerna i handläggningen”, skriver JO Nils-Olof Berggren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA