JO kritiserar anstalten Hall

KRIMVÅRD2006-04-05

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar kriminalvårdsanstalten Hall för bristande övervakning, sedan en intagen homosexuell man blivit utsatt för misshandel av två andra interner.

Den homosexuelle internen anmälde i maj i fjol att han blivit misshandlad av två medfångar. Han hade också tidigare misshandlats och trakasserats på anstalten på grund av sin sexuella läggning. Efter dessa händelser kritiserade Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning, HomO, Kriminalvården för att man varken levt upp till lagens krav eller sitt eget regelverk.

Efter dessa händelser förflyttades den intagne homosexuelle till en annan avdelning, och där hade mannen, enligt såväl Kriminalvården som den intagne, till att börja med inte utsatts för några nya trakasserier eller hot. Men sedan två andra intagna blivit förflyttade till samma avdelning utsattes den homosexuelle fången för misshandel på nytt.

Det är Kriminalvårdens uppgift att garantera säkerheten för den som är intagen på anstalt, konstaterar JO Cecilia Nordenfelt. På grund av sin sexuella läggning hör den misshandlade till en grupp särskilt utsatta intagna.

JO anser att Kriminalvården borde haft bättre uppsikt över händelseutvecklingen på avdelningen i samband med att de två nya internerna flyttades dit. Även om det inte fanns någon hotbild innan dess anser JO att det är uppenbart att anstalten borde ha ökat sin vaksamhet och beredskap för att förhindra våld och trakasserier i samband med förflyttningen.

– Jag utgår från att Kriminalvården kommer att göra sitt yttersta för att förhindra liknande händelser i framtiden, skriver JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA