JO kritiserar Migrationsverket

ÖPPENHET2006-03-02

Det krävdes en JO-anmälan för att Migrationsverket skulle påbörja handläggningen av en begäran om att få ut allmänna handlingar. JO riktar allvarlig kritik mot fördröjningen.

Den 1 september 2005 begärde ett ombud för en asylsökande med stöd av en fullmakt att få ut vissa handlingar av Migrationsverket. Den 28 september skickade han en skriftlig påminnelse till verket och den 5 oktober gjorde han en JO-anmälan.

Först när JO tog kontakt med verket den 9 november började verket handlägga förfrågan.

Generaldirektör Janna Valik konstaterar i ett yttrande att begäran om att få ut handlingarna hade arkiverats tillsammans med den asylsökandes övriga handlingar. Hon medger att verket omgående i september borde ha prövat om handlingarna kunde utlämnas. Hennes bedömning är att det berodde på ett förbiseende hos en enskild tjänsteman, eventuellt i kombination med otydliga rutiner, att förfrågan inte behandlades.

JO konstaterar att Tryckfrihetsförordningen stadgar att en allmän handling som inte skyddas av sekretess ska lämnas ut ”genast eller så snart som möjligt”. Normalt ska en begäran om utlämnande av handling besvaras samma dag. Någon eller några dagars fördröjning kan godtas om det beror på att myndigheten behöver ta ställning till om handlingen är offentlig.

Hos Migrationsverket tog det mer än två månader.

”Jag är mycket kritisk till handläggningen och noterar att verket har vidtagit åtgärder för att undvika att liknande misstag inträffar igen”, skriver JO Nils-Olof Berggren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA