JO kritiserar Migrationsverket

JO2006-06-15

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för alltför lång hanteringstid av ansökningar om svenskt medborgarskap. 

Den 1 juli 2005 införde Migrationsverket en ny ordning för behandling av ansökningar om svenskt medborgarskap. Om ansökan innehåller alla nödvändiga handlingar kan den avgöras inom en månad från att den inlämnats.

Den nya ordningen kom till som följd av att regeringen i regleringsbrev krävt att handläggningstiden för medborgarskapsärenden skulle kortas.

Det problem JO nu uppmärksammar är de äldre ansökningar som inlämnades innan den nya ordningen infördes. Verket JO-anmäldes av en familj som lämnat in ansökan om svenskt medborgarskap i början av år 2004, men vars ansökningar inte börjat behandlas i oktober 2005.

Migrationsverket inrättade en ny avdelning för att hantera ansökningar om medborgarskap från april 2005 – men alla gamla ansökningar hanteras i tur och ordning av en särskild förstärkningsstyrka. JO konstaterar att konsekvensen kan bli att det går fortare att ta tillbaka sin gamla ansökan och istället lämna in en ny, vilket blir en olycklig följd av att verket frångår principen att behandla ärenden i den ordning de kommer in.

Migrationsverket bör vidta åtgärder för att förhindra att äldre ärenden får en oacceptabelt lång handläggningstid, anser JO. Den nackdelen kan inte uppvägas av att det totala antalet oavgjorda ärenden minskar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA