JO kritiserar polischef som använt privat e-post

POLISEN2019-03-13

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar en hög chef inom Polisen för att ha använt sin privata e-postadress i tjänsten. Med en privat e-postadress finns risk för att allmänna handlingar inte diarieförs och att utlämnande försvåras, menar JO.

JO kritiserar en chef inom Polismyndigheten för att denne vid ett stort antal tillfällen använt sin privata e-postadress i tjänsten. Enligt JO har utredningen inte visat att några känsliga eller sekretessbelagda uppgifter röjts eller att polischefen underlåtit att diarieföra några allmänna handlingar.

Enligt JO finns det noggranna anvisningar i Polismyndighetens styrdokument att en privat e-postadress inte ska användas i tjänsten, annat än i rena undantagsfall. Det måste också framstå som klart för en polisanställd att det finns en risk för att uppgifter i ett mejl till eller från en privat e-postadress röjs, menar JO. Användningen har medfört en risk för att känsliga och sekretessbelagda uppgifter kunde komma att röjas.

”Vidare har det funnits en risk för misstankar om att den privata e-postadressen använts för att kringgå handlingsoffentligheten. Användningen har varit av sådan omfattning att AA (polischefen, redaktionens anmärkning) mot bakgrund av de nu angivna omständigheterna inte kan undgå kritik. Jag har vid den bedömningen beaktat att det är av särskild betydelse för Polismyndighetens verksamhet att gällande föreskrifter följs”, skriver JO Cecilia Renfors i sitt beslut.

Bakgrunden till att JO inledde granskningen var att Svenska Dagbladet i augusti avslöjade att polischefen använt sin privata e-postadress för att kommunicera med personer inom polisen och för att vidarebefordra mejl till sig själv från sin polisiära e-postadress.

Enligt tidningens granskning hade polischefen vid tiden för publicering skickat 666 mejl och tagit emot 178 mejl under det senaste året.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA