JO kritiserar Saltviksfängelset

KRIMINALVÅRDEN2014-01-27

JO kritiserar kriminalvårdsanstalten Saltvik i två fall där anstalten lagt sig i en intagens familjeförhållanden. Anstalten får allvarlig kritik för utformningen av ett permissionsbeslut.

Den intagne vid Saltviksanstalten hade fått tillstånd att prata i telefon med sin son varje vecka. En anställd vid anstalten tog kontakt med pojkens mamma för att utreda hur hon upplevt de samtal som den intagne haft med sonen. Senare kom den anställdes uppgifter om vad samtalet handlat om att användas i en vårdnadstvist.

JO konstaterar att det ligger utanför Kriminalvårdens uppdrag att försöka följa upp resultatet av de tillstånd som har beviljats. Sådan verksamhet faller på socialtjänsten, konstaterar JO. I beslutet kritiseras anstalten Saltvik för att kriminalvårdaren i sin kontakt med den anhöriga gett uttryck för egna värderingar av de samtal som hade genomförts.

I ett annat beslut kritiseras Saltvik för att i samband med ett permissionsbeslut gjort bedömningen att sonen till samma intagne skulle vara att betrakta som ett brottsoffer. En anställd på anstalten tyckte att det verkade troligt utifrån brottmålsdomen att sonen sett på när den intagne utsatt modern för våld. Därför ville kriminalvårdaren inför ett permissionsbeslut veta om pojken skulle komma att träffa sin pappa under permissionen.

JO konstaterar i sitt beslut att en dom inte utformas för att ligga till grund för andra syften och att en anstalt därför som regel inte bör ge sig in på olika former av tolkningar av den. Anstalten får allvarlig kritik för att beslutet att neka den intagne permission utformats på ett bristfälligt sätt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA