JO kritisk till att intagna fick dela cell trots coronasmitta

KRIMINALVÅRDEN2022-05-24

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot kriminalvårdsanstalten Saltvik, sedan det visat sig att friska intagna varit tvungna att dela cell med personer som haft covid-19.

Kring årsskiftet 2020/2021 drabbades anstalten Saltvik av smittspridning av covid-19. På grund av platsbrist delade de intagna cell på en av avdelningarna. Flera av de intagna har JO-anmält Kriminalvården för att friska tvingats dela rum med smittade.

Enligt JO skilde inte Kriminalvården dem som var smittade från dem som testade negativt. Följden blev att intagna som inte var smittade blev inlåsta i celler tillsammans med intagna som var sjuka. Skälet till att de intagna inte placerades i egna celler var den ansträngda beläggningssituationen.

”Enligt min mening är det inhumant att låsa in en intagen som har testat negativt för covid-19 tillsammans med en intagen som är bekräftat smittad. Jag är medveten om den ansträngda situation som råder inom kriminalvården, men det är inte acceptabelt att bristande resurser hos myndigheten drabbar de intagna på det här sättet”, kommenterar JO Katarina Påhlsson beslutet i ett pressmeddelande.

Anstalten förtjänar sammantaget allvarlig kritik för sin hantering av den uppkomna situationen, skriver JO i sitt beslut, och skickar en kopia av sitt beslut också till regeringen för kännedom.

I ett annat beslut uttalar sig JO Katarina Påhlsson om Kriminalvårdens möjligheter att avskilja en intagen för att hindra smittspridning. Enligt JO har häkteslagen, till skillnad från fängelselagen, ingen särskild bestämmelse som uttryckligen möjliggör avskiljande för att skydda de intagnas hälsa. JO framställer därför till regeringen en begäran att det görs en översyn av de båda lagarnas regler om intagnas rätt till gemensamhet och möjligheten att placera dem i avskildhet under en pandemi.

”Om en intagen som är smittad av till exempel covid-19 inte följer smittskyddslagens bestämmelser så kan det uppkomma situationer där han eller hon utgör en fara för andra i anstalten. Då kan det finnas skäl att fatta ett beslut om att den smittade ska placeras i avskildhet”, framhåller Katarina Påhlsson i pressmeddelandet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA