JO mot utvidgad drogtestning

KRIMVÅRD2006-09-06

Justitieombudsmannen, JO, avstyrker Kriminalvårdens begäran att lagen ändras för att utvidga möjligheterna att ta doping- och drogprover på intagna.

Kriminalvården vill öka möjligheterna att till exempel ta salivprover för att spåra otillåtna ämnen, som dopingpreparat och droger. Därför har myndigheten föreslagit att kriminalvårdslagen ska ändras så att olika typer av prov kan användas när de tekniska möjligheterna förändras. I dag medger lagen att blod-, urin- eller utandningsprov tas för kontroll.

Enligt JO är provtagningar av olika slag ett stort ingrepp i den enskildes integritet och ska därför enligt grundlag regleras i lag.

”Det är därför viktigt att den enskilde vet vilka regler som gäller och vilka skyldigheter som åligger honom eller henne. Mot den bakgrunden ställer jag mig mycket tveksam till förslaget att göra den nuvarande regleringen teknikneutral och på så sätt öppna upp för provtagningar av allehanda slag”, skriver JO Cecilia Nordenfelt.

Däremot har JO inget att invända mot att lagen utvidgas till att omfatta mindre integritetskränkande provtagningsmetoder när sådana dyker upp, till exempel salivprov. Men då ska riksdagen ta ställning till vilka nya metoder som ska tillåtas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA