JO riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2024-06-18

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården sedan en dömd person blivit kvar i häkte i nästan ett år i väntan på plats i anstalt. Myndigheten får också kritik för att den intagne inte fick vistas i gemensamhet med andra intagna.

En intagen fick vistas i häkten under drygt tio månader i väntan på en anstaltsplats, konstaterar JO i sitt beslut. Enligt strafftidslagen får den som är dömd till fängelse och intagen i häkte vistas där högst 30 dagar i avvaktan på anstaltsplacering.

”(Den intagnes) utdragna vistelse i häktet strider alltså flagrant mot strafftidslagen. Kriminalvården förtjänar allvarlig kritik för detta”, skriver JO Katarina Påhlsson i sitt beslut.

De första sex veckorna satt den intagne på häktet i Sollentuna. När han fått sin dom började han att verkställa sitt fängelsestraff på häktet i Norrköping, där det inte finns någon gemensamhetsavdelning, konstaterar JO. Något beslut om att mannen skulle vistas i avskildhet har inte kommit fram.

”Det är tydligt att (den intagne) inte fått vistas i gemensamhet med andra intagna i den utsträckning som gäller för den som varken har restriktioner eller är placerad i avskildhet. Det är helt oacceptabelt”, skriver Katarina Påhlsson och konstaterar att detta strider mot häkteslagen.

Mannen blev kvar i häktet i Norrköping från februari till 6 oktober 2023 innan han placerades vid en anstalt för att avtjäna återstoden av sitt straff.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA