Jobben och ekonomin oroar mest i krisen

CORONA2020-04-21

Nio av tio svenskar oroar sig för att krisen ska leda till ökad arbetslöshet, och lika många tror att företagen kommer att få allvarliga ekonomiska problem. Det framgår av en undersökning från Sifo Kantar.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har låtit Sifo Kantar genomföra en undersökning av allmänhetens uppfattningar kring coronakrisen. Oro för allvarliga effekter för sysselsättning och ekonomi toppar listan.

Sju av tio är också oroliga för att välfärdssystemen inte kommer att klara av krisen. På det mer personliga planet är två av tre oroliga för att sjukvården inte kommer att ha tillräcklig kapacitet om man själv eller ens anhöriga insjuknar. Och mer än varannan oroar sig för att värdet av ens besparingar ska minska.

De yngre åldersgrupperna, mellan 18 och 29 år samt mellan 30 och 49 år, är de som anser att risken för att bli smittad är högst. Nästan sex av tio av dem bedömer det som sannolikt att de kommer att bli smittade. I åldersgruppen 65 till 79 år är det bara var fjärde som tror det är sannolikt.

Sifo Kantars undersökning visar också att svenskarna i hög grad har följt myndigheternas råd för att hjälpa till att skydda samhället från smitta. Nästan nio av tio uppger att de tvättar händerna oftare och/eller mer noggrant, och nästan lika många undviker att ta andra i hand. Två av tre följer nyhetsrapporteringen mer noggrant än vanligt för att få information. Lika många ha dragit ner på de sociala aktiviteterna och sex av tio använder handsprit.

Sex av tio av de som svarat på enkäten menar att de åtgärder som genomförts i Sverige för att begränsa spridningen av coronaviruset väl avvägda mellan landets hälsa och landets ekonomi, och sju av tio ser mycket ljust eller ljust på framtiden baserat på hur vi globalt lyckas med att hantera coronasmittan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA