Jurister kritiserar JK

DEBATT2006-12-20

Justitiekansler Göran Lambertz är inte lämplig att vara JK. Det skriver juristerna Madeleine Leijonhufvud, Christian Diesen och Inger Nyström i en debattartikel i Dagens Nyheter.

JKs utspel har lett till vad som kan vara en irreparabel skada för svenskt rättsväsende, skriver professorerna Madeleine Leijonhufvud och Christian Diesen och förra ledamoten i Högsta Domstolen Inger Nyström.

JK Göran Lambertz har enligt juristerna gjort en rad allvarliga misstag när han engagerat sig i den allmänna debatten och blandat ihop sina roller som ämbetsman och privatperson.

”Men Lambertz skadar inte bara rättsväsendet och tilltron till JK-ämbetet. Han talar ju om människor av kött och blod. Om brottsoffer, deras närmaste, om dömda personer och om åklagare och domare som arbetar seriöst och under ämbetsansvar. Ingen av dessa personer har möjlighet att försvara sig mot JKs rallarsvingar. Deras rättssäkerhet är allvarligt skadad”, skriver de.

JKs uppgift är att granska att svenska ämbetsmän efterlever lagar och andra författningar och i övrigt fullgör sina åligganden. Den granskningen förutsätter seriositet, gott omdöme och förmåga att motstå varje slag av påverkan:

”En person som beskyller domstolarna för justitiemord … är knappast lämplig att vara justitiekansler”, skriver de tre juristerna.

I en intervju i Dagens Eko tillbakavisar JK Göran Lambertz kritiken:

– Vad jag har sagt är att det finns oskyldigt dömda i svenska fängelser och att åklagare och domare inte alltid gör sitt jobb som de ska. Det anser jag fortfarande och därför kommer jag att fortsätta säga det.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA