Kameror får inte övervaka städning

INTEGRITET2009-11-10

Bilder från en skolas övervakningskameror får inte användas för att kontrollera städningen. Det strider mot personuppgiftslagen, Pul, konstaterar Datainspektionen, DI.

Danderyds kommun satte upp övervakningskameror i Mörbyskolan för att motverka stölder, inbrott i elevskåp, skadegörelse och mobbning. När kommunen var missnöjd med städningen i skolan användes bilder från kamerorna för att kontrollera lokalvårdarnas arbete.

Nu konstaterar DI att detta inte är tillåtet. Det innebär en integritetskränkande behandling av personuppgifter som strider mot Pul.

”En grundläggande integritetsskyddsprincip, som också gäller för allmän kameraövervakning, är att uppgifterna bara får behandlas för särskilt angivna ändamål. Det innebär att det normalt sett inte är tillåtet att använda inspelade material för helt andra ändamål än de avsedda” skriver DI.

DI förutsätter att kommunen i fortsättningen ser till att följa lagen.

– Kameraövervakning är ett intrång i den personliga integriteten. Att kontrollera enskildas arbetsinsatser är normalt inte ett ändamål som motiverar en så ingripande åtgärd som kameraövervakning, säger DIs generaldirektör Göran Gräslund i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA