Kampanj för medborgarinitiativ

EU2006-11-14

En namninsamling har startats för att ge EU:s medborgare laglig rätt till så kallat medborgarinitiativ. Bakom kampanjen står en rad frivilligorganisationer.

Rätten till medborgarinitiativ finns med i det förslag till EU-konstitution som för närvarande ligger på is. Enligt förslaget ska EU-kommissionen vara tvungen att ta upp förslag om de förespråkas av minst en miljon medborgare ”i ett betydande antal länder”. Initiativtagarna till namninsamlingen anser att den rätten bör införas snarast – med eller utan konstitution.

– Det här förslaget hade brett stöd under arbetet med konstitutionen och vi vill att det genomförs senast under 2007, säger Carsten Berg, en av initiativtagarna till namninsamlingskampanjen.

Den svenska EU-kommissionären Margot Wallström har ställt sig positiv till att införa rätten till medborgarinitiativ. Cecilia Malmström, tidigare EU-parlamentariker för folkpartiet och nybliven Europaminister, åberopade rätten till medborgarinitiativ när hon som EU-parlamentariker samlade in över en miljon namn för kravet på att parlamentet skulle sluta de regelbundna flyttarna från Bryssel till Strasbourg.

Namninsamlingen har stöd av ett fyrtiotal ledamöter från olika partier i Europaparlamentet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA