Kåpan upphör med ryska investeringar

TJÄNSTEPENSION2022-03-15

Invasionen av Ukraina har inte fått några större ekonomiska konsekvenser för Kåpan, som förvaltar statligt anställdas tjänstepensioner. Föreningen har tidigare haft exponering mot Ryssland men enligt Marie Giertz, vice vd och kapitalförvaltningschef, kommer investeringarna där nu att upphöra.

Föreningen Kåpan Pensioner förvaltar den kollektivavtalade tjänstepensionen för den som är eller har varit statligt anställd. Det totala kapitalet uppgår till över 130 miljarder kronor. Pengarna placeras bland annat i svenska och utländska aktier, men också i räntor, fastigheter och valutor.

Den ryska invasionen av Ukraina har lett till osäkerhet och nedgångar på världens börser. Störst har påverkan varit i Ryssland där Moskvabörsen varit stängd sedan 25 februari.

Men än så länge har kriget inte inneburit någon större ekonomisk påverkan för Kåpan, enligt Marie Giertz, vice vd och kapitalförvaltningschef.

– Vi är några procent ned på året, så i relation till den katastrof som det här innebär för alla personer i Ukraina så har vi ur ett finansiellt perspektiv inte sett så stora konsekvenser, säger hon.

Får nedgången några effekter för medlemmarna?

– I det korta perspektivet är avkastningen sämre. Men vi kommer från ett mycket starkt år i fjol som gav en avkastning långt över förväntan. Medlemmarna kan känna sig trygga. Vi har en stark balansräkning och en garanti i botten. Det är en traditionell försäkring och vi har haft en god avkastning över tid och ser fortfarande att vi har goda möjligheter att ha det framöver.

Kåpan har haft vissa indirekta innehav i ryska aktier, främst genom indexfonder i tillväxtmarknader. De pengarna ser Marie Giertz nu som förlorade.

– Det har varit en väldigt liten del av vår portfölj och märks i stort sett inte, de konsekvenser vi har sett har handlat mer om börsrasen i Sverige och resten av världen.

Hur har ni resonerat kring investeringarna i Ryssland?

– Vi har varit indexförvaltare och placerat en del pengar i tillväxtmarknader där Ryssland har ingått. Vi har inte haft någon egen åsikt om investeringar där utan främst velat diversifiera vår portfölj. Däremot har vi undvikit ryska statsobligationer. Nu är det förstås bara fördöma det som händer och för västvärlden blir Ryssland en oinvesterbar marknad.

Det är så ni ser på det framåt?

– Ja. Vi har aldrig haft någon inriktning som har sagt att vi måste äga ryska aktier, utan det har handlat om att de ingått i fonder. Nu finns det inte mycket kvar att diskutera och vi har ingen avsikt att investera i Ryssland framöver.

Men den exponeringen är inget ni diskuterat tidigare?

– Exponeringen mot Ryssland via våra fonder var mycket liten redan innan invasionen av Ukraina. Vi har nu fört en dialog med fonderna där vi är investerade om huruvida innehaven kommer att säljas när möjligheten finns. De stora indexleverantörerna har också bestämt att Ryssland inte längre kommer att ingå i index, vilket i praktiken innebär att Ryssland blir oinvesterbart, säger Marie Giertz.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA