Kärv ton i flygledarförhandlingar

FACKLIGT2005-05-11

Förhandlingarna för cirka 1 000 anställda inom Luftfartsverket har tagits till lönenämnd. Nyligen anklagades flygledarna för maskningsaktioner.

På senare tid har det varit en del störningar i trafiken vid Arlanda och Sturup.

Luftfartsverkets ledning har sagt till ST Press och andra media att störningarna kan ha samband med de pågående löneförhandlingarna.

Men Peter Lennartsson, ordförande för ST inom flygledningen, säger att det absolut inte är frågan om några maskningsaktioner.

–Luftfartsverket misskrediterar oss som förhandlingsmotpart. Förhandlingarna ska skötas vid förhandlingsbordet och inte i media, säger han.

Han förklarar att störningarna berott på att det är svårt att få fram tillräckligt många ersättare för de flygledare som är sjuka.

Vill inte arbeta övertid

–Det har blivit svårare att få folk att sätta upp sig på listor över när de kan jobba frivillig övertid. Men det handlar just om frivillighet. Vad jag vet är det ingen som vägrat att arbeta beordrad övertid.

Det lönenämnden nu ska försöka få parterna att enas om är löneutrymmet, löneprinciper, fördelning samt tillämpningen av RALS, förklarar Peter Lennartsson.

Och det handlar inte bara om flygledarnas villkor, avtalet omfattar även flygledarassistenter, briefingofficers, nätoperatörer, vissa chefer, administratörer och urvalsbefattningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA