A-kassor har lagt pengar på hög

A-KASSAN2013-12-09
De svenska a-kassorna samlade pengar på kistbotten under krisåren med fallande medlemstal. Enligt siffror från IAF har a-kassornas egna kapital tredubblats sedan år 2006.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, har granskat samtliga a-kassors årsredovisningar. Enligt IAF har det samlade egna kapitalet ökat från en miljard kronor år 2006 till 2,8 miljarder kronor vid utgången av år 2012. Året innan, 2011, var a-kassornas egna kapital rekordhöga 3,2 miljarder kronor.

Bakom det ökade egna kapitalet ligger den förhöjda a-kasseavgift som infördes 2007. Från årsskiftet ändras reglerna igen och den förhöjda avgiften tas bort. Anledningen till att a-kassorna lagt pengar på hög är att de velat ta höjd för ökad arbetslöshet:

”Det är en konsekvens av ett helt omöjligt avgiftssystem som har gjort att kassorna tvingats ha en beredskap för stora förändringar i arbetslösheten och utbetald ersättning varje månad”, säger kanslichefen Melker Ödebrink vid a-kassornas samorganisation till Ekot.

Alla a-kassor utom IF Metalls och Lärarnas har ökat sitt eget kapital under de senaste fem åren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

A-kassa
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.