A-kassor missgynnar de som jobbat utomlands

A-KASSA2016-03-11
A-kassorna missgynnar den som arbetat utomlands jämfört med den som jobbat i Sverige. Det kommer Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, fram till efter en granskning.

Den som anmäler sig som arbetslös efter att ha jobbat utomlands, inom EU/EES eller Schweiz, blir oftare utan inkomstbaserad a-kasseersättning än den som jobbat inom Sverige. Bara en av tio som jobbat inom landet får nöja sig med grundersättningen på 365 kronor per dag, jämfört med tre av tio bland dem som jobbat utomlands. Enligt IAF missgynnar a-kassorna de som arbetat utomlands vilket är en risk för rättssäkerheten.

Oftast har den som jobbat utanför Sverige inte varit medlem i någon svensk a-kassa. I de flesta länder inom EU/EES finns en allmän arbetslöshetsförsäkring som inte förutsätter medlemskap i någon a-kassa. Om man som arbetslös återvänder till Sverige och söker a-kassa uppstår ett glapp i anställningstiden, som påverkar rätten till ersättning. IAF föreslår att enhetliga regler inrättas för att ”läka” glappet, eftersom a-kassorna har olika tillämpning. Enligt rapporten tillåter två a-kassor inget som helst glapp, medan andra kan ”läka” upp till 30 dagar, däribland STs arbetslöshetskassa.

För att förbättra samordningen mellan svenska regler och EUs föreslår IAF att glapp upp till åtta veckor ska kunna läkas:

”En läkningsregel skulle möjliggöra för en sökande som har ett kortare glapp efter arbete i ett annat EU/EES-land eller i Schweiz att uppnå en sammanhängande försäkringsperiod om 12 månader och därmed få inkomstrelaterad ersättning”, skriver IAF i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.