A-kassor sågar regeringsförslag

A-KASSAN2008-01-23

Arbetslöshetskassornas samorganisation, SO, avvisar bestämt regeringens förslag till ny finansiering av arbetslöshetsförsäkringen.

I ett omfattande remissvar på regeringens förslag pekar SO ut 31 punkter där man anser att förslaget har brister.

SO vänder sig emot att risken för arbetslöshet ska vara avgörande för den enskildes avgift till försäkringen. Avgiften bör utgå från en bestämd uppskattad genomsnittlig arbetslöshet – och om fler drabbas av arbetslöshet är det ett statligt ansvar och kostnaderna för aktiva arbetsmarknadspolitiska åtgärder bör finansieras på annat sätt.

Avgifterna för arbetslöshetsförsäkringen ska heller inte användas för att finansiera annat. Under 2007 drog arbetsgivarnas arbetsmarknadsavgifter och a-kassans avgifter tillsammans in 15 miljarder kronor mer till statskassan än vad som betalades ut i a-kassa.

”Det är viktigt att arbetslöshetsförsäkringen har en hög legitimitet, exempelvis genom att medlemsavgifterna och därmed a-kassornas avgifter till staten uppfattas som rimliga och rättvisa”, skriver SO.

Enligt SO finns inga belägg i forskning eller erfarenheter för att större skillnader i a-kasseavgifter påverkar arbetslösheten och menar att det därför inte heller finns rimliga motiv för att öka skillnaderna.

SO vänder sig också emot förslaget att utöka karenstiden i försäkringen från fem till sju dagar. Det finns inget som tyder på att de regler som gäller i dag inte är tillräckliga för att stävja missbruk av a-kassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA