Klarare regler för transporter

KRIMINALVÅRDEN2011-02-10
Kriminalvården ska kunna anlita väktare för att bistå med transporter och också begära handräckning av polis. Det är två förslag i en utredning om transporter av frihetsberövade.

Den särskilde utredaren Stefan Strömberg, lagman vid Göteborgs tingsrätt, har haft regeringens uppdrag att se över transporter av frihetsberövade personer. Utredningen har granskat inte bara Kriminalvårdens transporter av häktade och dömda, utan också transporter av personer som ska utvisas eller avvisas från Sverige.

Utredaren vill lägga ett tydligare ansvar på Kriminalvården att vid behov bistå andra myndigheter med transporter av frihetsberövade. Förutsättningarna ska förbättras genom intern samordning och bättre planering. Kriminalvården ska kunna förordna väktare från auktoriserade bevakningsföretag att utföra transporter.

I förslaget ingår särskild lagstiftning för de transporter som Kriminalvården utför åt andra myndigheter och för att Kriminalvården ska kunna begära handräckning av Polisen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.