Kollektivavtalad a-kassa ska utredas

A-KASSAN2021-08-27

Förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring ska utredas, beslutade regeringen under torsdagens regeringssammanträde. En särskild utredare kommer att utses.

Den kommande utredningen ska kartlägga, analysera och redovisa förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring. Förslaget kommer från parterna Svenskt Näringsliv, förhandlings- och samverkansrådet PTK, industrifacket Metall och Svenska Kommunalarbetareförbundet. Förslaget om en kollektivavtalad a-kassa ingår i den partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd som träffades i fjol. Nu vill regeringen utreda för- och nackdelar med förslaget.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska utredaren bland annat kartlägga och analysera vilka skäl som ligger till grund för parternas förslag. I uppdraget ingår också att redovisa vilka centrala frågeställningar och avvägningar som följer av parternas förslag. Mot bakgrund av resultaten ska utredaren analysera och bedöma förutsättningarna för en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Uppdraget ska slutredovisas senast 15 december 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA