Kollektivavtalad a-kassa ska utredas

A-KASSAN2021-08-27
Förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring ska utredas, beslutade regeringen under torsdagens regeringssammanträde. En särskild utredare kommer att utses.

Den kommande utredningen ska kartlägga, analysera och redovisa förutsättningarna för en ny kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring. Förslaget kommer från parterna Svenskt Näringsliv, förhandlings- och samverkansrådet PTK, industrifacket Metall och Svenska Kommunalarbetareförbundet. Förslaget om en kollektivavtalad a-kassa ingår i den partsöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd som träffades i fjol. Nu vill regeringen utreda för- och nackdelar med förslaget.

Enligt ett pressmeddelande från regeringen ska utredaren bland annat  kartlägga och analysera vilka skäl som ligger till grund för parternas förslag. I uppdraget ingår också att redovisa vilka centrala frågeställningar och avvägningar som följer av parternas förslag. Mot bakgrund av resultaten ska utredaren analysera och bedöma förutsättningarna för en kollektivavtalad arbetslöshetsförsäkring.

Uppdraget ska slutredovisas senast 15 december 2024.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.