Kommentar på intranät upprör ST

SIS2014-04-16

Partsrelationerna på Statens institutionsstyrelse, SiS, har nått ett nytt bottenläge sedan arbetsgivaren ensidigt kommenterat de misslyckade löneförhandlingarna på intranätet. »Vi borde ha fått bemöta felaktiga påståenden«, säger STs avdelnings­ordförande Thord Jansson.

ST, som förhandlar genom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, kom inte överens med arbetsgivaren i de lokala löneförhandlingarna. Frågan fördes till en lokal lönenämnd, där parterna tillsammans med en opartisk ord­förande skulle försöka hitta en lösning.

Men OFR kunde inte acceptera ordförandens förslag att slå ihop två revisionstillfällen, bland annat eftersom det saknades en komplett lönekartläggning och alla medarbetare inte hade erbjudits lönesamtal.

Därmed föll man tillbaka på det så kallade oenighetsutrymmet i det centrala avtalet – ett golv på 2 procent.

SiS personaldirektör Pia Bergqvist kommenterade resultatet på myndighetens intranät:

»Det här är ett misslyckande för bägge parter, inte bara för SiS utan för OFR också.« Hon framhöll också att OFR avvisat ett »rimligt« bud över det centrala avtalets lägstanivå.

OFR skriver i ett brev till alla medlemmar att SiS bud endast var 33 kronor per medlem utöver avtalsgolvet, samtidigt som medlemmar i andra fackförbund fått ut betydligt mer.

Den väg som återstår är att driva tvister, säger STs avdelningsordförande Thord Jansson.

– Det kan vi göra när det gäller löne­kartläggningen, men också i individuella fall där vi ser osakliga löneskillnader. Över huvud taget kommer vi att driva tvister där vi ser att det inte fungerar.

Pia Bergqvist tycker inte att hon kritiserat facket på intranätet, utan endast lämnat information. Hon säger vidare att en lönekartläggning är gjord, och att den pågående analysen får visa om den är fullständig. Hon har ingen helhetsbild av hur många medarbetare som haft lönesamtal.

– I vår lönepolicy sägs att man bör ha lönesamtal före lönerevision, men det är inget krav.

Thord Jansson, STs avdelningsordförande.
Bild: Casper Hedberg
Thord Jansson, STs avdelningsordförande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA